01.03.2014

Recuperarea taxei auto instituita de Legea nr. 9/2012

Taxa auto instituita in anul 2012 a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, printr-o ordonanta data la inceputul lunii februarie. Mai exact, CJUE a stabilit ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, iar contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina achizitionata din Uniunea Europeana, intrucat tara noastra este deja stat membru. Prin urmare, cei care au achitat taxa pot solicita restituirea banilor in instanta, daca depun o serie de documente care sa dovedeasca plata efectuata.


Taxa de poluare din 2012 contravine legislatiei europene

Curtea de Justitie a Uniunii Europene  a stabilit la inceputul lunii februarie in urma adresarii unor intrebari preliminare de catre Tribunalul Sibiu si Curtea de Apel Bucuresti ca taxa auto instituita in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene (TFUE).

Ca raspuns la intrebarile preliminare adresate de instantele romanesti, CJUE a stabilit ca taxa de poluare instituita in 2012 este ilegala, descurajand punerea in circulatie a vehiculelor cumparate din alte state membre.

Practic, contribuabilii romani nu pot plati o taxa pentru o masina care vine din Uniunea Europeana, in conditiile in care tara noastra este deja stat membru.

Cum se recupereaza taxa auto?

Statul nu va restitui in mod automat banii achitati cu titlu de taxa de poluare.

Astfel, pentru restituirea taxei de poluare trebuie urmata calea instantei de judecata, sens in care este necesara promovarea unei actiuni in contencios administrativ si fiscal in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu prin care sa se solicite restituirea sumei achitate cu titlu de taxa auto precum si dobanda legala aferenta.

Pentru a solicita recuperarea banilor din taxa auto, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:

  • cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,
  • contract de vanzare cumparare a autovehiculului,
  • decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competenta
  • dovada platii taxei de poluare.

In cazul in care cei care au achitat taxa nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

In cazul autovehiculelor achizitionate in sistem leasing este necesara incheierea unei conventii de cesiune de creanta litigioasa deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, iar nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing prin care aceasta manadeaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare pentru recuperarea taxei".

Sub aspectul costurilor pe care le presupune promovarea cererii de chemare in judecata, avocatul mentioneaza ca acestea constau in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei).

 ! Aceste costuri precum si alte cheltuieli ocazionate de solutionarea litigiului (onorariu avocat, deplasari, diurne, etc) se recupereaza integral cu titlu de cheltuieli de judecata.

Subliniem faptul ca si contribuabilii care au achitat taxa auto in perioada 1 ianuarie – 4 martie 2013 isi pot recupera banii, tot pe calea instantei de judecata. Singura conditie de indeplinit este ca taxa sa fi fost achitata pentru inmatricularea in Romania a unui autovehicul second hand, achizitionat dintr-un stat membru al Uniunii Europene si care a fost anterior inmatriculat intr-un alt stat membru al UE.

De asemenea si taxele platite inainte de 2012 pot fi recuperate in instanta cu conditia sa nu fie mai vechi de anul 2009 deoarece posibilitatea de a recupera taxa auto se prescrie in termen de 5 ani de la data achitarii.